Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akárki - középkor

2012.05.21

A középkori moralitásjátékok egyben erkölcsi példázatok is. Főszereplője maga az elvont ember, aki minden fellelhető emberi tulajdonsággal rendelkezik. A többi szereplő is általánosítás: egy-egy megszemélyesített fogalom, tulajdonság, foglalkozás vagy magatartás. A legismertebb és legköltőibb moralitások A világ és a gyermek és az Akárki. Szerzőik ismeretlenek. SZEREPLŐK:
Akárki, Isten, Hírvivő, Angyal, Pap, Bölcs, Halál, Gyónás, Tudás, Szépség, Barátság, Erő, Komaság, Józanság, Testvér, Öt Érzék, Vagyon, Jótett Isten dühös, mert az emberek bűnben élnek. Azt akarja, hogy mindenki számot adjon magáról.
Halált Akárkihez küldi, hogy nagy útra kell kelnie: számadásra. Halál tudatja ezt Akárkivel, aki ezer fontot ajánl, hogy halasszák el az indulást (12 év kéne neki a pontos elszámoláshoz). Halál nem enged, elmondja, hogy Akárki már nem tér újra vissza, de az úton lehet társa, amennyiben van, aki kitart mellette.
Barátság jön, fogadkozik, hogy soha nem hagyja el Akárkit, mire az elmondja, hogy hová kell mennie. A hírre Barátság szavát megszegve otthagyja.
Testvér és Komaság is így tesz.
Vagyon bevallja, hogy egész életében csak becsapta Akárkit. Vagyon lényege és célja az, hogy megölje az emberi lelket.


Jótett kihűlve fekszik a földben, mert halálra sebezték Akárki bűnei. Ő menne, de gyenge. Ezért Jótett húga, Tudás segít neki: Gyónáshoz vezeti.
Akárki meggyónja bűneit, önkorbácsolással vezekel. Jótett kiemelkedik a földből.
Jótett és Tudás megígérik, hogy Akárkivel maradnak útja során, és így a számadás rendben van. Akárkinek magával kell vinnie Józanságot, Erőt, Szépséget és Öt Érzéket. Magához hívja őket, azok megjelennek és megfogadják, hogy hűen mellette maradnak mindvégig. Akárki elmegy a Paphoz utolsó kenetet venni. Összegyűjtött pénzének felét szétosztja, a másik felét pedig meghagyja, hogy adassék a rászorulóknak. Akárki a sírgödréhez ér. Szépség, Erő, Józanság és Öt Érzék magára hagyják. Behanyatlik a sírba. Egy Angyal tudatja vele, hogy tiszta a számadása, és ezután az égi szféra lesz az otthona. Belép a Bölcs és levonja a tanulságot: a sírig csupán a Jótett hat el.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.